Migrationsverkets förvarsenhet i Flen har ett stort behov av timanställda vikarier. Verksamheten bedrivs dygnet runt veckans alla dagar. Som timanställd ersätter eller kompletterar du ordinarie personal vid frånvaro eller hög arbetsbelastning. Vi har ett teambaserat arbetssätt vilket innebär att man är en del av ett team på minst 4 personer, oftast fler, vid varje arbetspass. Vårt schema är treskift, antingen jobbar du förmiddag, eftermiddag eller natt. På helgen jobbar du antingen dag eller natt. Du som är timanställd erbjuds lediga pass och bestämmer själv vilka du kan/vill jobba. Alla nyanställda får en introduktion på minst tre dagar, en hel del av lärandet sker sedan i det dagliga arbetet.
Förvarsenheten är en låst institution. De personer som vistas där har i de allra flesta fall fått ett beslut som innebär att man inte har rätt att stanna i landet. Migrationsverket och polismyndigheten kan i vissa fall besluta om att frihetsberöva en person inför en kommande utresa om det finns anledning att tro att personen inte frivilligt kommer att lämna landet. Man blir då placerad på en av Migrationsverkets förvarsenheter.
Som medarbetare inom förvarsverksamheten jobbar man i huvudsak inom tre områden:
1. Säkerhet
Alla personer som vistas i förvarslokalerna har rätt till en trygg och säker vistelsemiljö, detta gäller både förvarstagna personer och medarbetare. Vi tror att det huvudsakliga säkerhetsarbetet är det som sker i det personliga mötet mellan medarbetaren och den förvarstagne. Som medarbetare ska man alltid sträva efter att ha en god och professionell relation med både kollegor och förvarstagna.
Det är medarbetarnas ansvar att se till att ingen inne på avdelningen drabbas av hot eller våld. För att säkerställa tryggheten för alla inne på avdelningen så jobbar vi med fastlagda rutiner och utbildningar för medarbetarna.
2. Praktiskt/socialt
Som medarbetare jobbar man också med den administration som uppstår i och med att någon blir frihetsberövad. Man skriver in och ut personerna, skriver journalanteckningar, har mottagningssamtal m.m. Man fattar vissa typer av myndighetsbeslut, främst inom säkerhetsområdet. Framplockning, servering och efterarbete kring måltider ingår också samt viss städning i samband med utflyttningar.
Migrationsverket har ett ansvar att så långt det är möjligt begränsa de skadeverkningar ett frihetsberövande innebär för den enskilde personen. Vi jobbar därför också med organiserad sysselsättning, där vi planerar och genomför aktiviteter tillsammans med de förvarstagna. Sociala samtal är ett viktigt verktyg för att så tidigt som möjligt fånga upp de personer som har ett sämre mående inne på avdelningen och därigenom kunna sätta in lämpliga åtgärder.
3. Ärendehandläggning
Förvaret ansvarar för att handlägga de återvändandeärenden där Migrationsverket är handläggande myndighet. I huvudsak sker detta i det särskilda handläggarteam som jobbar utanför den låsta avdelningen. Viss ärendehandläggning sker ändå inne på avdelningen. Man skriver beslut, gör kortare utredningar, håller ärendesamtal, ansvarar för interna och externa kontakter inom Migrationsverket såväl som med externa aktörer så som polisen, sjukvården, domstolar m.fl. Under ledning av en teamledare planeras den dagliga verksamheten och arbetsuppgifter fördelas samt följs upp löpande under dagen.
Vårt arbetssätt
Vårt arbetssätt präglas av två viktiga principer ? att respektera människan och att arbeta med ständiga förbättringar. Vår värdegrund och uppförandekod ger oss vägledning i vårt arbete.
Vårt arbetssätt bygger på motivationen och engagemanget hos oss människor. Vi utgår från att alla medarbetare vill ta och tar ansvar för sitt arbete, för att uppnå bästa tänkbara resultat för sökande, kollegor och myndigheten i stort. Det handlar om att med sökandes behov i fokus identifiera problem och hitta lösningar som gör verksamheten smidigare och effektivare.
Vår värdegrund
Det ställs höga krav och förväntningar på oss som jobbar på Migrationsverket. Därför har vi samlat viktiga regler och principer som alla medarbetare behöver känna till och följa i en uppförandekod. Enligt vår uppförandekod har vi nolltolerans mot diskriminering och alla ska ges lika möjligheter på arbetsplatsen.
Vår värdegrund är en sammanfattning av vad vi strävar efter och hur vi vill uppfattas. Empati, tydlighet och mod är tre ord som ska vara vägledande för oss i vardagen. Värdegrunden vilar på de statliga värdegrundsprinciperna och ger oss vägledning och stöd för hur vi ska utföra vårt uppdrag.
Värdegrunden ska prägla hela vår verksamhet och fungera som stöd när vi ställs inför olika ställningstaganden i vardagen
Dina egenskaper
Vi söker dig som har ett genuint intresse av andra människor. Dina personliga egenskaper består av initiativtagande, samarbetsförmåga och personlig mognad. Du måste vidare förstå vikten av ett professionellt förhållningssätt och ha en grundläggande förståelse och acceptans för Migrationsverkets uppdrag.
Klicka här för att se våra lediga jobb!
Vill ni läsa mer om oss?
Kika gärna ni på vår hemsida!